Voorbereidingsoefening Uruzgan

In de vierhoek Kampen, Nijmegen, Utrecht en Huizen vindt van 21 januari tot en met 8 februari de oefening Uruzgan Integration plaats. Deze gezamenlijke training van luchtmacht en landmacht stemt het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af. Uruzgan Integration is een belangrijke voorbereiding voor de militairen die in maart en april naar Afghanistan vertrekken.

De kern van de eenheden is afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. De overige militairen zijn onder meer werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee. De luchtmacht neemt deel aan de oefening met Apache-gevechtshelikopters, F-16 jachtvliegtuigen en Cougar-transporthelikopters. Om tactische redenen kunnen de helikopters laag vliegen.

Er doen ruim vijftienhonderd militairen mee aan de integratieoefening. De grootste groep gaat in Uruzgan deel uitmaken van de Battle Group, het Provincial Reconstruction Team en de geniecompagnie. Zij zijn alle onderdeel van de Task Force Uruzgan.

Uruzgan Integration vindt plaats op de oefenterreinen van Defensie. Voor het vervoer van personeel en materieel wordt gebruik gemaakt van de openbare weg. Het vliegprogramma speelt zich grotendeels af in het luchtruim tussen Kampen, Nijmegen, Utrecht en Deventer. De jachtvliegtuigen en helikopters oefenen in principe tussen 09.00 uur en 22.00 uur. Daarbij wordt zoveel mogelijk overdag gevlogen.