Nederlanders in Duitsland kunnen in Enschede reisdocumenten aanvragen

Nederlanders die in Duitsland wonen kunnen vanaf nu in Enschede hun reisdocumenten aanvragen. Voorheen kon dit alleen op een Nederlands consulaat.

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikte de eerste paspoorten uit. Het is een proef. Het is de enige proef in Nederland die wordt gehouden op dit punt, de proef in Enschede. Er waren wel meer aanvragen uit het land, maar we hebben echt gekozen voor deze proef in Enschede een jaar lang die we vanaf augustus gaan evalueren.
Ik vond het eerlijk gezegd een vrij logische keuze.

Enschede is de grootste gemeente aan de oostgrens van het land. We hebben ook een uitstekende dienstverlening die ook door burgers heel erg goed wordt gewaardeerd en onze systemen waren zodanig op niveau dat we dit ook relatief gemakkelijk mee konden nemen. In Duitsland wonen ruim 120.000 Nederlanders. Voor een groot deel van hen is Enschede dichterbij dan een consulaat. Jaarlijks vragen zij bijna 5.000 reisdocumenten aan. Dat is echt wat mij betreft betere dienstverlening voor de burgers.

Enschede is naast Den Haag de tweede gemeente in Nederland waar geemigreerde Nederlanders hun reisdocumenten kunnen aanvragen.