Antwoorden op kamervragen over het doorberekenen van politiekosten

Antwoorden op kamervragen van het lid Griffith (VVD) over het doorberekenen van politiekosten.

1. Vraag

Is het waar dat u geen voorstander bent van het doorberekenen van kosten voor de politie-inzet tijdens voetbalwedstrijden? PM-magazine, 20 december 2007

2. Vraag

Wordt dit standpunt door het kabinet gedeeld? Zo ja, kunt u aangeven waarom de Kamer dit standpunt via de media moet vernemen?

3. Vraag

Wanneer bent u voornemens de Kamer te informeren over het kabinetsstandpunt, dan wel de nota naar aanleiding van het verslag aan de Kamer toe te zenden, aangezien het Verslag over het wetsvoorstel “Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen” al in mei 2007 bij u is ingediend? Kamerstuk 30 526, nr. 5

1, 2 en 3 Antwoord

Ik ben inderdaad van mening dat de handhaving van de openbare orde een overheidstaak is en dat de kosten die daaraan verbonden zijn door de overheid moeten worden gedragen. Verder is van belang dat het creëren van de wettelijke bevoegdheid om politiekosten bij publieksevenementen (deels) door te berekenen aan de organisatoren, ten doel had de organisatoren van dit soort evenementen te stimuleren om zodanige veiligheidsmaatregelen te treffen, dat daardoor de politie-inzet omlaag zou kunnen. Na indiening van het desbetreffende wetsvoorstel, dat alleen van toepassing zou zijn op wedstrijden in het betaald voetbal, is gebleken dat de politie-inzet is gedaald[1]. Daar komt bij dat de regering voornemens is op korte termijn een wetsvoorstel bij de Staten-Generaal in te dienen dat de burgemeester en de officier van justitie extra bevoegdheden geeft om voetbalvandalisme en andere vormen van ernstige overlast aan te pakken. Deze autoriteiten kunnen een aanwijzing geven aan voetbalvandalen die kan inhouden dat een hooligan zich tijdelijk niet in een gebied – bijvoorbeeld rondom het stadion – mag bevinden, niet in contact mag komen met andere hooligans, of zich tijdens de wedstrijd elders moet melden. De geschetste daling van de politie-inzet én de nieuwe bevoegdheden maken het wetsvoorstel dat moet leiden tot doorberekening van politiekosten bij voetbalwedstrijden, naar mijn mening overbodig. Ik zal binnenkort de ministerraad voorstellen in te stemmen met indiening van het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast bij de Tweede Kamer én daarbij tevens in te stemmen met intrekking van het wetsvoorstel Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen.

[1] De jaarverslagen van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) geven aan dat de totale politie-inzet is gedaald van 339907 mensuur in het seizoen 2004-2005, 308039 uur in het seizoen 2006-2007 en 290323 uur in het seizoen 2006-2007.