76 miljoen voor actieplan sport en bewegen

Staatssecretaris Bussemaker ondertekende vandaag het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. Over zes jaar moet 70 procent van de volwassenen een halfuur per dag en 50 procent van de jongeren een uur per dag bewegen.

Sport

Een jogger rent langs man op bankje in recreatiegebied.

Dat is 1,6 miljoen mensen meer dan het aantal mensen dat nu aan de beweegnorm voldoet.

Op de Dag van 30 minuten Bewegen zetten staatssecretaris Bussemaker, NOC*NSF- voorzitter Terpstra en Ralph Pans (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) hun handtekening onder de bestuurlijke afspraken over de Impuls Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB). Met deze impuls worden honderdduizenden mensen in zo’n honderd gemeenten gestimuleerd meer te bewegen. Dit vergt een forse inzet van alle betrokken partijen.

Op de Nieuwmarkt in Amsterdam werd het startsein gegeven met een recordpoging bewegen.

Video: Recordpoging laat 190.000 mensen bewegen


Gemeenten

VWS investeert de komende periode 38 miljoen euro in de impuls NASB. Gemeenten die de sport- en beweegactiviteiten gaan opzetten, zullen eenzelfde bedrag investeren. Hierdoor is er in totaal 76 miljoen beschikbaar is voor een actievere leefstijl.

De impuls NASB loopt tot en met 2014. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) ondersteunt gemeenten die meedoen aan het actieplan.

Lagere drempel

Bewegen draagt bij aan de vermindering van overgewicht en het voorkomen van allerlei gezondheidsproblemen. De laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten die in de deelnemende gemeenten van start gaan, moeten mensen stimuleren om meer te bewegen.