Afghanistan op agenda NAVO-top

Vanmiddag is er in Boekarest tijdens de NAVO-top een speciale Afghanistansessie met alle bijdragende landen. Ook uitgenodigd zijn de Afghaanse president, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de top van de Wereldbank en van de Europese commissie.

Van Middelkoop liet woensdag al weten “Afghanisering is een speerpunt voor de inzet van de internationale gemeenschap en ISAF in de komende jaren. Het streven is de Afghaanse regering in staat te stellen haar soevereiniteit in het gehele land te laten uitoefenen en de verantwoordelijkheid voor veiligheid zo snel mogelijk over te dragen aan het Afghaanse leger. Afghanisering geeft een positief signaal aan de Afghaanse bevolking om de verantwoordelijkheden verder over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten.

De Afghaanse militairen en politiemensen dragen steeds meer bij aan de veiligheid in Uruzgan. Ze bemannen nieuwe checkpoints naar tevredenheid. Als gevolg van deze nieuwe posten op strategische plekken konden zeer recentelijk de Nederlandse vooruitgeschoven patrouillebases Volendam en Poentjak worden ontmanteld. De sluiting van deze twee bases is een goed voorbeeld van een toenemende Afghanisering in het gebied.”