Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding in veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond krijgt de komende twee jaar 1,7 miljoen euro extra van minister Ter Horst om de rampenbestrijding en crisisbeheersing te verbeteren en regionaal te organiseren. Hierover zijn afspraken gemaakt in een convenant dat vandaag is ondertekend door Ter Horst en de voorzitter van de veiligheidsregio, de Rotterdamse burgemeester Opstelten. Ook hebben de twintig gemeenten 1) in de regio vandaag hun gemeentelijke brandweerkorpsen overgedragen aan de veiligheidsregio. Hiermee heeft de regio Rotterdam-Rijnmond de primeur van de eerste volledig regionale brandweer.

Minister Ter Horst ondertekent symbolisch het convenant 'Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 2008-2009'. Door te klikken op het plaatje belandt u op de video van deze gebeurtenis.


Het regionaliseren van de brandweer en het afsluiten van convenanten zijn bedoeld om de rampenbestrijding en crisisbeheersing eind 2009 op een hoger niveau te krijgen. Het convenant dat vandaag is ondertekend met de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is het vierde convenant dat Ter Horst afsluit. De veiligheidsregio’s Limburg-Zuid, Haaglanden en Midden- en West-Brabant sloten eerder al convenanten af. De regio Rotterdam-Rijnmond is de eerste regio waar de brandweer daadwerkelijk nu al regionaal georganiseerd wordt. De andere regio’s hebben in hun convenant wel aangekondigd dit te gaan doen.

Minister Ter Horst hoopt ook snel met de andere veiligheidsregio’s convenanten af te sluiten. Zij heeft daar extra geld voor beschikbaar; het bedrag varieert per regio van 1,1 tot 1,9 miljoen euro voor de komende twee jaar. Dit bedrag komt bovenop het geld dat gemeenten sowieso krijgen voor de brandweer en rampenbestrijding.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is een gebied van zo’n 865 vierkante kilometer waar ongeveer 1,2 miljoen mensen wonen en werken. De twintig gemeentelijke brandweerkorpsen worden één regionaal brandweerkorps, onder leiding van één regionale brandweercommandant. De brandweerzorg wordt uitgevoerd door circa 1650 brandweermensen, waaronder ruim 1000 vrijwilligers. Zij komen allemaal formeel in dienst van de regionale brandweer. Ook komt het materieel (kazernes, brandweerwagens, uitrusting) in regionaal beheer.
Dit betekent niet dat brandweermensen de voeling met hun eigen dorp of stad verliezen, integendeel. Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes en brandweerposten. Alleen vanuit lokale kazernes kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn. Maar als er sprake is van een groter ongeluk of een ramp, is al snel regionale inzet van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten nodig. Verder kan een regionaal brandweerkorps beter opleidingen en oefeningen voor het personeel aanbieden. Ook kan in regionaal verband de brandweer krachtiger optreden bij het verlenen en controleren van vergunningen, het adviseren over bouwplannen en het controleren op brandveiligheid.

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Rotterdam-Rijnmond, zoals eisen over melding en alarmering, leiding en coördinatie bij incidenten en rampen, informatie-uitwisseling en oefeningen. Daarnaast heeft de regio extra ambities om zich nog verder te ontwikkelen met digitale opleidingen, een regionaal facilitair bedrijf en het verder vorm geven van de kwaliteitszorg.
Het Ministerie van BZK zal gegevens aanleveren over de risico's die de regio Rotterdam-Rijnmond loopt die nationaal van karakter zijn. Dit zijn bijvoorbeeld grote overstromingen, de uitbraak van besmettelijke ziekten en de uitval van vitale voorzieningen (elektriciteit, gas, water, trein- en wegvervoer, ict, betalingsverkeer etc.). De regio zal vastleggen welke prestaties de brandweer, de politie, de geneeskundige diensten en de bestuurders in de regio dan moeten leveren.

1) De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bestaat uit de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Dirksland, Goedereede, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Middelharnis, Oostflakkee, Ridderkerk, Rotterdam, Rozenburg, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.