Bekrachtiging Samenwerkingsprogramma IVB Curaçao

Staatssecretaris Bijleveld en gedeputeerde van Algemene Zaken in Curaçao, Zita Jesus-Leito, hebben het protocol van het Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) 2008-2012 op woensdag 2 april ondertekend in het Bestuurskantoor van Curaçao. De activiteiten in 2008 hebben vooral betrekking op de institutionele versterking van het openbaar bestuur gedurende de staatkundige overgangsfase. Nederland heeft voor 2008 ruim acht miljoen gulden uitgetrokken voor het IVB-programma Curaçao.

Het Eilandgebied Curaçao richt zich in 2008 vooral op de versteviging van het ambtelijke apparaat, de checks and balances, de uitvoering van integriteitprogramma’s en de versterking van het financiële beheer en de financiële controle. Enkele activiteiten die intussen al lopen zijn de verbetering van de klantgerichtheid van de overheid, de uitvoering van het project Masterplan Motorrijtuigenbelasting en keuringssysteem, het opzetten van de Nieuwe Belastingdienst Curaçao, het project digitalisering RASE (facilitaire dienst Eilandgebied) en juridische bijstand aan de Burgerlijke Stand, Bevolkingsregister en Verkiezingen.

Bij de rol van de overheid als toezichthouder en handhaver staan onder andere het doorbreken van het gedoogbeleid op het eiland en de versterking van het functioneren van het kantoor van de eilandsecretaris op stapel. Teneinde de kwaliteit van het bestuurlijke apparaat en het vertrouwen in de overheid te vergroten, staat voor dit jaar nog op het programma: de permanente educatie voor bestuurders, het opstellen van profielschetsen voor bestuurders en het uitwerken van een programmalijn good citizenship.

Nederland stelt voor de samenwerking met Curaçao in de periode 2008-2012 in totaal circa euro 130 miljoen beschikbaar. Twintig procent hiervan is bedoeld voor het thema institutionele versterking en bestuurskracht. Curaçao heeft ervoor gekozen om gedurende de looptijd van het SEI de helft van dit bedrag toe te voegen aan de SEI-middelen.

Hiermee is ingestemd, omdat het (concept) SEI onderdelen bevat die op het raakvlak liggen van economische ontwikkeling en institutionele versterking (bijvoorbeeld verbetering investeringsklimaat door transparante vergunningverlening). Dit betekent dat het totaalbudget voor het IVB-programma circa euro 18,2 miljoen bedraagt. In de periode 2009-2012 zal er sprake zijn van cofinanciering.