Cramer: ‘Nederland koploper ontwikkeling CO2 afvang en opslag’

'Nederland moet koploper zijn binnen Europa in de ontwikkeling van afvang, transport en opslag van CO2.' Dat zei minister Cramer vandaag bij de opening van de proefinstallatie voor CO2 afvang bij E.ON op de Maasvlakte.

De testfaciliteit ontwikkeld door TNO CATO op de Maasvlakte is de eerste in haar soort in Nederland. Wereldwijd is er een klein aantal vergelijkbare installaties in gebruik. In de installatie worden vloeistoffen getest die CO2 kunnen binden uit rookgassen.

Alle industrielanden zoeken naar de meest doeltreffende en tegelijk zo goedkoop mogelijke afvangtechnologie. Het opdoen van ervaring met het terugdringen van de kosten én het veilig transporteren en opslaan van CO2 (ofwel: CCS, Carbon Capture Storage) is noodzakelijk. Cramer hoopt in Nederland op korte termijn op resultaat, zodat de stap naar grootschalige toepassing van CCS tussen 2015 en 2020 in Rijnmond en Noord-Nederland kan worden gezet.

Om verdergaande klimaatverandering tegen te gaan zijn volgens de bewindsvrouw energiebesparing en het gebruik van duurzame energie essentieel; maar CCS is een goede derde hoofdroute. Cramer: 'CCS helpt ons tijd te winnen op onze weg naar een duurzame energievoorziening. De opkomende economieën China en India hebben CCS hard nodig. Het vinden van de beste technologie om CO2 uit rookgassen te halen opent de route naar verregaande reducties.'

Daarnaast maakte de milieuminister, mede namens haar EZ-collega, de oprichting van de Taskforce CCS bekend. Een publiek-private club die als doelstelling heeft de ontwikkeling van grootschalige demonstratieprojecten op het gebied van CCS te versnellen.