Gespecialiseerde thuiszorg in achterstandswijken

De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

3 april 2008

DMO-CB-U-2836725

Op 29 februari zond u mij een brief van mevrouw S. Bijl, huisarts te Rotterdam, over gespecialiseerde thuiszorg in achterstandswijken, gedateerd 25 januari 2008.

In deze brief schrijft zij dat de gespecialiseerde thuiszorg haar verteld heeft dat het CIZ ondersteunende begeleiding in een probleemgezin sinds 1 januari niet meer goedkeurt. Daarom kan bij dreigende escalatie van een gezinssituatie niet meer acuut de gespecialiseerde thuiszorg ingezet worden.

Voorzover ik dat uit de brief kan opmaken, lijkt er verwarring te bestaan over het gebruik van gespecialiseerde gezinsverzorging vanuit de AWBZ voor gezinnen als beschreven in de brief van mevrouw Bijl. Gespecialiseerde gezinsverzorging kan alleen worden aangeboden ten laste van de AWBZ als produkt van de functie activerende begeleiding. Het gaat daarbij om activerende begeleiding met een niet-geneeskundig doel in geval van de grondslag psychiatrie. Dat was ook de situatie in 2007. Dat betekent dat een indicatie voor ondersteunende begeleiding ook in 2007 binnen de AWBZ geen toegang tot gespecialiseerde gezinsverzorging gaf. Het schrappen van de grondslag psychosociaal probleem voor de functie ondersteunende begeleiding-algemeen kan daarom niet de oorzaak zijn van het feit dat het CIZ ondersteunende begeleiding niet meer goedkeurt om een probleemgezin gespecialiseerde thuiszorg te geven.

Voorts wijs ik er op dat gespecialiseerde gezinsverzorging met als doel opvoedingsbegeleiding thuis voor ouders met psychische en sociale problemen beschikbaar is als onderdeel van het gemeentelijk preventief jeugdbeleid, via bijvoorbeeld het algemeen maatschappelijk werk of een andere voorloper van een gemeentelijk Centrum voor Jeugd en Gezin, of als onderdeel van de provinciaal gefinancierde jeugdzorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker