Inzet expertteams zorgzwaartebekostiging

Zorginstellingen komen in samenspraak met het zorgkantoor tot een opgave van de zorgzwaarte van de betreffende instelling. In situaties waarin zorgaanbieder en zorgkantoor niet tot een gedragen beeld komen van de zorgzwaarte en het zorgkantoor geen mogelijkheid heeft een eenzijdige opgave te doen, kunnen partijen een verzoek indienen tot het inschakelen van een zogenaamd expertteam.

Zorgzwaartebekostiging

Rol van mediator

Het expertteam treedt op als mediator tussen beide partijen en komt tot een advies over de casus. Het advies kan zijn onzorgvuldigheden te corrigeren óf opnieuw in beraad te gaan. Ook is het mogelijk dat het expertteam een zwaarwegend advies geeft over de zorgzwaarte van de totale cliëntenpopulatie.

Onafhankelijk expertteam

Het team is onafhankelijk en beschikt over deskundigheid op gebied van zorgzwaartebekostiging. De werkwijze en procedure bij het inzetten van de expertteams wordt beschreven in het memo Kernteams zorgzwaartebekostiging.

Aanvraagformulier en ondersteuning

Als zorgaanbieder en zorgkantoren gezamenlijk besluiten dat de inzet van een expertteam vereist is, dienen zij hun verzoek in door middel van onderstaand aanvraagformulier. Voor vragen over het formulier en/of de werkwijze van het expertteam is de helpdesk zorgzwaartebekostiging telefonisch bereikbaar op nummer (053) 436 32 67 en per e-mail via expertteamzzpopgave@hhm.nl.