Van Bijsterveldt: betrek werkgevers bij aanpak van laaggeletterdheid

Op 2 april lanceerde de stichting Expertisecentrum ETV.nl de tweede televisieserie Lees en Schrijf!. Na het succes van de eerste serie richt de tweede reeks zich op de laaggeletterden op de werkvloer: taal op je werk.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt bedankte de hoofdrolspelers uit de televisieserie en onderstreepte het belang van lezen en schrijven voor werknemers én werkgevers: 'Als werkgever wil je dat iemand op de werkvloer goed in staat is om bijvoorbeeld veiligheidsinstructies te lezen.'

De eerste serie Lees en Schrijf! uit 2007 was een groot succes. Sinds maart 2007 vroegen 26.000 personen een werkboek aan en registreerden meer dan 22.000 mensen zich op de oefenwebsite. Uit de 'Monitor Lees en Schrijf!' van het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (CINOP) blijkt dat 75% het werkboek daadwerkelijk hebben gebruikt en dat 25% verder werkt op de website. Bij 90% van de deelnemers blijkt het vertrouwen in lees- en schrijfvaardigheid te zijn toegenomen.

De serie 'Lees en Schrijf! Taal op je werk' bestaat uit twaalf televisieafleveringen van 25 minuten die in heel het land te zien zijn op regionale zenders. In elke uitzending vertelt een ex-laaggeletterde zijn persoonlijke verhaal en krijgt de kijker lees- en schrijftips. Meer informatie is terug te vinden op www.etv.nl.

De televisieserie is in het kader van het 'Aanvalplan laaggeletterdheid 2006-2010: van A tot Z betrokken' ontwikkeld.