Staatssecretaris draagt fregat over aan België

De landelijke aftrap van het lustrumjaar is donderdag 10 april op het symposium: Nationale Reserve 60 jaar vrijwillig paraat. Tijdens het symposium staat de samenwerking tussen de civiele en militaire overheid bij regionale of nationale (crisis)situaties centraal.

De kern van het korps vormen de vrijwilligers die zich in hun regio ten dienste stellen van de samenleving als militair reservist. Sinds de oprichting in 1948 vervult het Korps Nationale Reserve een belangrijke rol in de militaire ondersteuning van de civiele autoriteiten bij regionale of nationale (crisis)situaties.

Dit kan zijn het bewaken en beveiligen van strategische objecten bij crisis, het handhaven van de openbare orde bij calamiteiten en het verlenen van humanitaire hulp bij rampen. De eenheden van de Nationale Reserve zijn daarnaast aanwezig bij militair ceremoniële activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn Prinsjesdag en de nationale en regionale herdenkingen op 4 en 5 mei.

Het Korps Nationale Reserve is een professioneel en breed inzetbaar onderdeel van de Koninklijke Landmacht. De landmacht beschikt over vijf regionaal opererende bataljons, bij elkaar ruim 3.000 militairen.