Nieuwe politie-cao ondertekend

Minister Ter Horst (BZK) en de politievakbonden NPB, ACP, ANPV en VMHP hebben op 27 mei de nieuwe politie-cao ondertekend.

Samengevat voor de komende drie jaar:

  • Structurele loonsverhoging: 3,5 procent (2008), 3,3 procent (2009) en 3,25 procent (2010);
  • Incidentele loonsverhoging t/m schaal 9: 1200 euro bruto per jaar (uitbetaald op 1 juli 2008) en 600 euro bruto per jaar (uitbetaald op 1 juli 2009);
  • Incidentele loonsverhoging voor iedereen: 100 euro bruto per maand (2008) en 50 euro bruto per maand (2009);
  • Herziening functiewaardering en loongebouw (2010).

Voor politiemensen die zware, gevaarlijke of andere politiespecifieke taken in hun functie hebben zal de vernieuwing van de functiewaardering en het loongebouw een extra inkomensstijging kunnen opleveren. Hiervoor is 2,2 procent van de loonsom gereserveerd. Als voorbereiding op de vernieuwing van de functiewaardering zal een onderzoek gedaan worden. Daarin zal gekeken worden naar specifieke elementen van het politiewerk, naar de arbeidsmarktpositie en naar de maatschappelijke waardering van de politie.

Verder krijgen politiemensen met studerende kinderen boven de 18 jaar een tegemoetkoming van 69 euro bruto per maand per kind.
Daarnaast zijn afspraken gemaakt over vrijwillige verlenging van de werkweek van 36 naar 38 of 40 uur, over de onregelmatigheidstoeslag, over een verruimde afbouwregeling voor mensen die hun onregelmatigheidstoeslag verliezen en over het werven en behouden van meer vrouwen en allochtonen bij de politie.

Voor de langere termijn komt er een overlegorgaan met politievakbonden, ministeries, korpsbeheerders, hoofdcommissarissen, het Openbaar Ministerie en deskundigen van buiten de politie. In dit overleg moet een gemeenschappelijke visie ontwikkeld worden op de ontwikkeling en de maatschappelijke positie van de politie. Ook wordt in het overleg gezocht naar mogelijkheden om gebrek aan waardering en respect voor de politie weg te nemen.