Brief aan Tweede Kamer Algemeen Overleg bescherming vitale infrastructuur

Op d.d. 3 april 2008 is in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg gehouden over onder andere de voortgangsbrief bescherming vitale infrastructuur. Door de VVD fractie is de vraag gesteld in welke mate vanuit Nederland gebruik wordt gemaakt van de gelden die in het Europese programma bescherming vitale infrastructuur (Engels acroniem EPCIP) beschikbaar zijn.

In 2007 tot op heden in 2008 is door Nederland geen gebruik gemaakt van deze gelden. Ik ben overigens van mening dat in Nederland beter gebruik gemaakt kan worden van deze stimuleringsprogramma’s.

Voor het stimuleringsprogramma EPCIP is van 2007 tot en met 2013 ca. euro 137 mln. beschikbaar. Het budget voor 2008 bedraagt euro 15.2 mln.
Via mijn ministerie worden publieke en private belanghebbenden tijdig geïnformeerd over de jaarlijkse mogelijkheden van dit programma.
Binnen dit specifieke programma is door Nederland één keer een internationaal project ingediend. Vanuit overheidszijde was mijn ministerie vertegenwoordigd in dit project. Helaas is dit project niet gehonoreerd.

Naar mijn idee zijn onder andere de onbekende Europese procedures de reden dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden.

Daarom is medio 2007 onder verantwoordelijkheid van mijn ministerie een projectteam “EU subsidies” ingesteld om ervoor te zorgen dat Nederland meer gebruik gaat maken van de Europese stimuleringsprogramma’s, vooral op het gebied van veiligheid en crisisbeheersing. In de loop van dit jaar zal de scope van het projectteam worden uitgebreid naar het volledige BZK beleidsterrein. Het team vergroot de bewustwording van de mogelijkheden bij belanghebbenden en biedt advies en ondersteuning m.b.t. de procedures.

Ik ga er vanuit dat hiermee in de toekomst een actiever beleid wordt gevoerd op de deelname bij Europese programma’s en het verkrijgen van gelden daaruit.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst