Clemens Cornielje voorzitter commissie onderwijstijd

De commissie die onderzoek gaat doen naar de urennorm komt onder leiding te staan van de heer Clemens Cornielje. Cornielje is op dit moment Commissaris van de Koningin in Gelderland.

Deze commissie van gezaghebbende personen zal onderzoek gaan doen naar de huidige wettelijke norm. Dat laat staatssecretaris van Bijsterveldt vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Gekeken zal worden naar welke factoren invloed hebben op (het realiseren van) kwalitatief voldoende onderwijstijd. Ook zal de commissie aangeven welke maatregelen hierbij op de korte en op de langere termijn wenselijk zijn. Een belangrijke opdracht aan de onderzoekscommissie is ervoor te zorgen dat de aanbevelingen die ze zal doen aantoonbaar op breed draagvlak kunnen rekenen. De onderzoekscommissie zal dan ook relevante betrokkenen, onderzoeken en signalen betrekken bij haar afwegingen.

Van Bijsterveldt is blij met de commissie: ‘De afgelopen periode is veel gesproken over het belang van voldoende lesuren van goede kwaliteit. Iedereen onderschrijft de noodzaak van afspraken over een minimale hoeveelheid lessen die we onze kinderen geven. Iedereen wil het maximale uit de leerling halen. Wat mij betreft is en blijft dat ook het uitgangspunt. Voor een snelle en effectieve uitvoering van het onderzoek is gekozen voor een kleine, slagvaardige onderzoekscommissie van wijzen. Ik ben zeer verheugd dat deze gezaghebbende personen die afkomstig zijn uit scholenveld, wetenschap en openbaar bestuur zich bereid hebben getoond om zitting te nemen in de commissie. ‘

De andere leden van de commissie onderzoekscommissie:

  • Mevrouw Geri Bonhof (voorzitter College van Bestuur Hogeschool Utrecht);
  • De heer Hans Borstlap (lid Raad van State);
  • De heer Kars Veling (rector van het Johan de Witt College in Den Haag);
  • De heer Marc Vermeulen (hoogleraar onderwijssociologie)

Aanleiding voor het onderzoek was de toezegging van Van Bijsterveldt in een debat met de Tweede Kamer over de naleving en handhaving van het minimaal aantal uren dat scholen les moeten geven. In december verwacht Van Bijsterveldt het advies van de onderzoekscommissie te ontvangen.