Kabinet: extra geld voor opleidingen in de zorg

De ministerraad heeft op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra geld beschikbaar gesteld voor medische opleidingen, oplopend tot 42 miljoen euro in 2013. Hiermee wil het kabinet het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten verhogen. Dit blijkt uit de kabinetsreactie op het advies van het Capaciteitsorgaan voor de medische en tandheelkundige vervolgopleidingen en de technologische vakken in de zorg, dat op 6 maart 2008 verscheen.

Het kabinet kiest voor een licht overschot van medisch specialisten. Dat is nodig nu de zorg verandert naar een meer vraaggeoriënteerde zorg, waarin de patiënt centraal staat en waarin partijen de mogelijkheden hebben om keuzes te maken. Daarom wordt de instroom in de opleidingen voor medisch specialisten verhoogd. Daarnaast verwacht het kabinet dat de inzet van zogeheten 'nurse practitioners' en 'physician assistants' een goede bijdrage kan leveren aan het opvangen van de toenemende zorgvraag.

Verder wordt in 2009 en 2010 de instroom in de huisartsenopleiding verhoogd met 84 per jaar. Om in de toekomst een tekort aan huisartsen te voorkomen, verhoogt het kabinet nu reeds de instroom. Tegelijkertijd vraagt het kabinet het Capaciteitsorgaan binnen twee jaar een nieuw advies uit te brengen om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Het kabinet heeft ook besloten de numerus fixus geneeskunde te handhaven op het huidige niveau van 2.850 per jaar, waarmee de wens van de Tweede Kamer wordt gevolgd. Het kabinet wil namelijk een zeker overschot aan opleidingsplaatsen hebben nu de zorg meer vraaggestuurd wordt. Een aantal vervolgopleidingen, zoals de opleiding tot jeugdartsen of verpleeghuisartsen breidt momenteel sterk uit en heeft deze basisartsen hard nodig.