Kabinet: werken wordt aantrekkelijker voor WAOers

WAO'ers worden straks pas vijf jaar nadat ze weer aan de slag zijn, opnieuw beoordeeld op hun mogelijkheden om te werken (mate van arbeidsongeschiktheid). De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel. In de huidige situatie vindt de beoordeling al na zes maanden tot maximaal drie jaar plaats. De maatregel stimuleert WAO'ers om weer aan de slag te gaan omdat ze meer zekerheid hebben over hun inkomen als blijkt dat de nieuwe baan niet lukt. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer (motie-Heerts). De maatregel gaat naar verwachting in op 1 januari 2009.

Bij elke WAO'er die weer (gedeeltelijk) gaat werken, wordt na verloop van tijd opnieuw gekeken naar zijn mogelijkheden om te werken. De nieuwe beoordeling gebeurt nu binnen zes maanden tot drie jaar nadat de WAO'er weer werkt. In de praktijk wordt deze periode als een drempel ervaren om weer te gaan werken; de periode is te kort om zeker te weten dat de baan ook echt vol te houden is. Een WAO'er die het niet lukt om aan de slag te blijven kan er in inkomen namelijk op achteruit gaat, bijvoorbeeld omdat zijn uitkering door de beoordeling lager is geworden.

De nieuwe beoordeling vindt straks in alle gevallen pas na vijf jaar plaats zodat de WAO'er meer tijd heeft om in de nieuwe baan groeien. Mocht dat tussentijds toch niet lukken, dan valt hij terug op zijn oude uitkering. De maatregel moet de WAO'er uiteindelijk meer zekerheid geven om weer aan een nieuwe carrière te werken. Tegelijkertijd is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gevraagd om de voorlichting te verbeteren over de gevolgen voor het inkomen als een WAO'er weer aan de slag gaat.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.