Scholingsplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand

Alleenstaande ouders in de bijstand met kinderen jonger dan vijf jaar moeten straks verplicht scholing volgen of een stage om hun vaardigheden te onderhouden als ze vrijgesteld willen worden van de sollicitatieplicht. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Alleenstaande ouders worden volgens het voorstel ontheven van sollicitatieplicht als ze daarom vragen en bereid zijn zich te laten scholen. Het kabinet wil dat alleenstaande ouders die geen startkwalificatie (minimaal een diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau) hebben van deze mogelijkheid gebruikmaken en op deze manier de kans krijgen alsnog een diploma te behalen. Bijstandsouders mét startkwalificatie kunnen kiezen uit scholing, stage of op een andere manier hun vaardigheden onderhouden.

De ontheffing van de sollicitatieplicht en de invoering van een scholingsplicht voor alleenstaande ouders zijn aangekondigd in het coalitieakkoord. Het kabinet wil bijstandsouders in staat stellen zorg voor kinderen te combineren met scholing om een zo goed mogelijke startpositie te geven op de arbeidsmarkt. Op dit moment heeft 68 procent van de alleenstaande ouders in de bijstand geen startkwalificatie.

Alleenstaande ouders in de bijstand zijn nu verplicht te solliciteren, maar gemeenten mogen kiezen voor vrijstelling van de sollicitatieplicht om voorrang te geven aan het verzorgen van kinderen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 25.04.2008