Groep Geleide Wapens voor NAVO-examen naar Denemarken

Twee Patriot-eenheden van de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht vertrekken morgen voor een evaluatie (Cold Igloo) naar Denemarken. Cold Igloo is een examen dat door de NAVO wordt afgenomen. Zij beoordeelt procedures en werkwijzen van de GGW bij de verdediging tegen tactische ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen.

Er doen circa driehonderd militairen met honderdvijftig voertuigen mee aan Cold Igloo. In colonnes van maximaal vijfentwintig voertuigen verplaatst de eenheid zich via de A73, A50 en de A1, om daarna de route in Duitsland te vervolgen. Er is een tussenstop op de voormalige luchtmachtbasis Twenthe.

De militairen werken tijdens de evaluatie onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden. Hierbij opereert men met de PAC3 (Patriot Advanced Capability), een gemoderniseerde versie van de Patriot. De Patriot is het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging tegen ballistische raketten het hoofd te bieden.

Eenheden van de GGW dienen minimaal eens per drie jaar een dergelijke evaluatie te ondergaan. De NAVO verzekert zich hiermee van hoogwaardige luchtverdediging als onderdeel van de NAVO Response Forces. Dit zijn internationale eenheden die in korte tijd kunnen worden ingezet.

Vrijdag 23 mei keert de eenheid terug op de thuisbasis. Naar verwachting wordt de normale verkeersdoorstroom door de verplaatsing niet gehinderd. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de evaluatie.