Van der Hoeven wil kennismigranten sneller toelaten

'Het kabinet gaat toelating van kennismigranten versoepelen.' Dat zei minister Van der Hoeven op het industriecongres op 14 mei 2008. Ze loopt daarmee alvast vooruit op de Industriebrief die in juni 2008 verschijnt.

Van der Hoeven wil bedrijven en kennisinstellingen die bijdragen aan de concurrentiepositie van Nederland extra helpen bij toelating en verblijf van kennismigranten. Ze wil voor deze ondernemers de individuele beoordeling afschaffen tot een bepaald aantal aanvragen. Daardoor kunnen de kenniswerkers sneller aan het werk.

De maatregel en andere initiatieven om Nederland aantrekkelijker te maken voor kenniswerkers werkt de minister nog in 2008 uit. De industrie- en dienstensector maakt zich zorgen over het aantrekken van goed geschoold technisch personeel. Dat blijkt uit een consultatie van bureau Berenschot in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Die laat ook zien dat de sector vertrouwen heeft in de toekomst. De dienstensector profiteert vooral van de sterke nationale markt. Daarbij is de sector afhankelijk van de aanwezigheid van hoofdkantoren uit de industrie, omdat hiervandaan veel dienstverlening wordt gecreëerd. De industrie richt zich op de internationale markt en innovatie.