Antwoorden op kamervragen van Langkamp over het recht van pleegouders op kindertoeslag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2836972

16 mei 2008

Antwoorden van minister Rouvoet op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over het recht van pleegouders op kindertoeslag (2070813540).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het feit dat pleegouders die wel een pleegzorgvergoeding maar geen kinderbijslag ontvangen geen recht hebben op kindertoeslag, terwijl ze voorheen wel in aanmerking kwamen voor kinderkorting? 1)

Vraag 2
Hoe luidde uw reactie op de brief die u van de betreffende pleegouder in kwestie hebt ontvangen? 1)

Vraag 3
Wat is de reden dat pleegoudergezinnen, die voorheen in aanmerking kwamen voor kinderkorting, niet in aanmerking komen voor kindertoeslag?

Vraag 4
Geldt dit voor alle pleegoudergezinnen? Zo neen, voor welke categorie pleegoudergezinnen geldt dit wel en voor welke niet?

Vraag 5
Deelt u de mening dat pleegoudergezinnen, die voorheen in aanmerking kwamen voor kinderkorting, indien er sprake is van een ongewijzigde situatie ten opzichte van 2007, recht hebben op kindertoeslag? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat dit hiaat in de wet zo snel mogelijk wordt gerepareerd en dat pleegoudergezinnen met terugwerkende kracht kinderkorting ontvangen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 6
Bent u bereid de pleegoudergezinnen hierover te informeren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1,2,3,4,5 en 6
De samenloop van kinderbijslag, kindertoeslag en pleegvergoeding lijkt nog niet optimaal te zijn. Ik ga onderzoeken welk probleem zich hierbij voordoet en welke verbeteringen nodig zijn. In afwachting van de uitkomst van dat onderzoek kan ik nog geen oordeel uitspreken over de wenselijkheid en redelijkheid van een recht op kindertoeslag.
Binnenkort ontvangt u mijn reactie op de initiatiefnota ‘Gezin boven tehuis’. Daarin schets ik de problematiek rond de vergoeding van (al dan niet incidentele) kosten voor pleegouders. Ook op dit terrein zal ik onderzoeken welke verbeteringen nodig zijn, uiteraard in samenhang met het bovengenoemde vraagstuk rond de samenloop van kinderbijslag, kindertoeslag en pleegvergoeding.