Antwoorden op vragen over de anti-discriminatierichtlijnen

Met deze brief beantwoordt minister Ter Horst de schriftelijke vragen die gesteld zijn door het lid Azough (GroenLinks) over de anti-discriminatierichtlijnen (ingezonden op 8 april 2008).

1
Is het waar dat de voorzitter van de Europese Commissie het Europese Parlement te kennen heeft gegeven dat hij de twee bestaande anti-discriminatierichtlijnen 1) niet gelijk wil trekken in een nieuwe richtlijn? 2)

Antwoord 1
De voorzitter van de Europese Commissie heeft een richtlijn aangekondigd die, in navolging van de bestaande Europese anti-discriminatierichtlijnen, ongelijke behandeling op grond van handicap verbiedt op terreinen buiten de arbeidsmarkt. Ten aanzien van gronden godsdienst en levensovertuiging, seksuele gerichtheid en leeftijd is de Commissie voornemens een aanbeveling te doen.

2
Wat vindt u ervan dat de voorzitter van de Europese Commissie blijkbaar de werkingsfeer van Richtlijn 2000/78/EG slechts ten aanzien van gehandicapten wil verbreden?

3
Deelt u de mening dat de bredere werkingssfeer van Richtlijn 2000/43/EG ook zou moeten gelden voor godsdienst of levensovertuiging, leeftijd en seksuele geaardheid? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid dit standpunt in de komende JBZ-Raad actief uit te dragen en het voortouw te nemen om de werkingssfeer van deze anti-discriminatierichtlijn te verbreden? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het komende algemeen overleg ter voorbereiding op de JBZ-Raad van 17 en 18 april aanstaande?

Antwoord 2, 3 en 4
De beraadslagingen van het kabinet over de voorstellen van de Europese Commissie zijn nog niet afgerond. Ik zal uw vragen samen met die van het lid Van der Ham (D66, uw kenmerk 2070817570) vóór het eind van deze maand inhoudelijk beantwoorden.

1) Richtlijn 2000/43/EG en Richtlijn 2000/78/EG