Herinneringsmedaille voor bemanning Hr.Ms. Amsterdam

De opvarenden van Hr.Ms. Amsterdam ontvingen gisteren in Willemstad, Curaçao, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij kregen de onderscheiding voor hun deelname aan de UNIFIL-missie in Libanon. Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied, commandeur Peter Lenselink, en de Nederlandse vertegenwoordiger in de Nederlandse Antillen, de heer Rob Vermaas, reikten de medailles uit.

Het bevoorradingsschip maakte van half januari tot begin maart deel uit van een internationaal vlootverband dat het zeegebied voor de Libanese kust controleert op illegale wapentransporten. De Koninklijke Marine deed vanaf 15 december 2006 mee aan het maritieme gedeelte van UNIFIL en zorgde daarmee voor veiligheid en stabiliteit in de regio.

Volgens commandeur Lenselink geeft de medaille aan hoezeer het koninkrijk de inzet van Hr.Ms. Amsterdam en haar bemanning waardeert. "De missies van de Koninklijke Marine zijn misschien wat minder in beeld, maar u mag trots zijn op uw werk". Lenseling memoreerde dat de Amsterdam tijdens haar inzet ook kortstondig het Duitse vlaggenschip verving als platform waar vanaf de andere schepen werden aangestuurd.

Na de UNIFIL-missie zette Hr.Ms. Amsterdam haar reis voort om mee te draaien in een permanent NAVO-eskader in de Middellandse Zee. Daarna voer ze door naar de Verenigde Staten om Nederland te vertegenwoordigen bij het traditionele Azalea-festival, een eerbetoon aan de NAVO-landen, waarbij ons land dit jaar centraal stond als Most Honoured Nation.

Met de uitvoering van drugsbestrijdingsoperaties in het Caribisch gebied sluit de bevoorrader zijn vaartermijn af in. Dit weekend neemt ze deel aan de Caribische Vlootdagen. Eind mei keert Hr.Ms. Amsterdam terug in Den Helder.