Kabinet investeert in uitvoering juridische taken ministeries

Het kabinet heeft besloten de juridische functie bij de overheid te versterken door een gezamenlijke inspanning van alle departementen, in de vorm van het Programma Versterking Juridische Functie Rijk onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. Dit staat in de kabinetsreactie op het rapport van de Visitatiecommissie Juridische Functie en Wetgeving ‘Met recht verbonden’ van maart 2007 die door minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De commissie heeft bij alle ministeries onderzocht hoe de juridische werkzaamheden, bijvoorbeeld het geven van juridisch advies, het behandelen van bezwaarschriften, het maken van wetten of het aangaan van overeenkomsten zijn georganiseerd. De kwaliteit van de juridische afdelingen van de departementen is in de ogen van de commissie hoog, maar staat wel onder druk. Juridisering en internationalisering maken onze rechtsorde steeds complexer.

De bevindingen van de commissie hebben ertoe geleid dat het kabinet gaat investeren in de juridische functie bij de ministeries door meer samenwerking en bundeling van expertise bij de uitvoering van juridische taken, zowel bij de algemene juridische taken als bij Europese en internationale regelgeving; verbetering van werving, selectie, opleiding en kennisontwikkeling van juristen; een versterking van de positie van de wetgevingsdirecties en de ontwikkeling van rijksbrede kaders voor wetgeving en wetgevingskwaliteitsbeleid.

Ook wil het kabinet ruimte bieden aan burgers, professionals, bedrijven en mede-overheden als wetgeving nodig is, bijvoorbeeld door samenwerking van bestuurs- en toezichthoudende organen te verbeteren en nieuwe rechtsfiguren te introduceren. Daarnaast wordt gewerkt aan heldere, uitvoerbare en rechtmatige wetgeving, waarbij informatie- en communicatietechnologie een grotere rol zal spelen als het gaat om voorbereiding en uitvoering van nieuwe regels.