Kabinet schrapt fors in regels voor medeoverheden

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten 100 specifieke uitkeringen af te schaffen. Gemeenten en andere organisaties hoeven daarmee aan fors minder regels te voldoen. De grootste daling in specifieke uitkeringen wordt in 2008 en 2009 bereikt. Vooral op de terreinen van zorg, sociale zaken, onderwijs en bouwen doet de rijksoverheid een flinke stap terug. De gelden die gemoeid zijn met specifieke uitkeringen worden overgeheveld naar Gemeentefonds, Provinciefonds en andere fondsen. Het kabinet geeft hiermee invulling aan haar doelstelling meer vertrouwen te geven aan medeoverheden en minder regels te stellen. Daarmee vermindert de bestuurlijke drukte en kan de overheid efficiënter werken.

Bij het aantreden van het kabinet waren er 136 specifieke uitkeringen. In 2008 en 2009 wordt dit aantal teruggebracht tot 65. De jaren daarna laten een verdere daling zien. Uiteindelijk blijven er aan het eind van deze kabinetsperiode 37 specifieke uitkeringen over. Het kabinet is terughoudend geworden in het toepassen van het instrument van de specifieke uitkering.

Er zijn in 2008 slechts vier nieuwe specifieke uitkeringen ontstaan en vaak is gekozen voor de algemene uitkering via het Gemeentefonds. Voorbeelden daarvan zijn de combinatiefuncties brede scholen, sport en cultuur voor de 31 grootste steden. Ook worden specifieke uitkeringen overgeheveld naar het Gemeentefonds, zoals volgend jaar de specifieke uitkering voor de waardering van onroerende zaken.

De forse vermindering van het aantal specifieke uitkeringen past bij de kabinetsdoelen om de ruimte voor lokaal maatwerk te vergroten en de interbestuurlijke lasten te verminderen. Andere belangrijke bijdragen aan die doelen zijn de invoering van een nieuw verantwoordingsstelsel en de vermindering en uniformering van regels en voorwaarden voor de resterende specifieke uitkeringen. De invoering van een eenvoudiger stelsel van verantwoording geldt sinds 2007 voor nagenoeg alle specifieke uitkeringen. De gemeentelijke en provinciale jaarrekening vervangen sindsdien de intensieve verantwoording en accountantsverklaring per specifieke uitkering.