Minister Van der Hoeven bezoekt Egypte

Minister Van der Hoeven bezoekt van 16 tot en met 19 mei de Egyptische hoofdstad Caïro. Haar reis staat in het teken van het stimuleren van de economische relaties tussen Nederland en Egypte.

Van der Hoeven spreekt in Cairo met haar Egyptische ambtsgenoten voor respectievelijk Transport en Petroleum, de ministers Mansour en Fahmy. Met minister Mansour spreekt ze over verdere samenwerking op het gebied van ontwikkeling van binnenvaart, lightrail, en de havens Port Said en Al Sokhna Port, en de mogelijke rol van Nederlandse bedrijven daarbij. Het gesprek met minister Fahmy gaat over het belang van Nederland als gasrotonde en toegang tot de West Europese energiemarkt voor een LNG producerend land als Egypte.

Van der Hoeven is tevens aanwezig bij een ondertekening van een letter of understanding tussen NMI Certin, EGAS en EMC. Daarmee wordt de Egyptian Calibration Facility in het leven geroepen. Dit is van belang voor het calibreren van gasflowmanagement systemen. Het Nederlands Meetinstituut (NMI) faciliteert hierin. Verder is een ontmoeting gepland met vrouwelijke Egyptische ondernemers. Daarbij wordt gekeken naar de vraag wat het voor vrouwen betekent om zaken te doen in Egypte en met Nederland.


Energie

Daarnaast staan ontmoetingen op het programma met in Egypte actieve Nederlandse bedrijven op het gebied van onder andere energie, havenontwikkeling en -management. Verder zal worden gesproken met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven als Shell, KLM en Heineken over zakendoen in de islamitische wereld. Ook een werkbezoek aan Al Ahram Beverages staat op het programma. Al Ahram is de in 2004 door Heineken overgenomen grootste producent van alcoholische en non-alcoholische dranken in Egypte.

Tijdens een bijeenkomst op het Nederlandse Vlaamse Instituut in Cairo (NVIC) zal de minister van gedachten wisselen over de dialoog tussen de Arabische wereld en Europa en welke rol het NVIC daarbij kan spelen. De handelsbalans tussen Egypte en Nederland overstijgt inmiddels de 1 miljard euro. Daarmee behoort Nederland tot de 10 belangrijkste handelspartners van Egypte