Kamerbrief Onderhoudsrapport Specifieke Uitkeringen (OSU) 2008

Op grond van artikel 20 van de Financiële-verhoudingswet wordt jaarlijks het 'Overzicht specifieke uitkeringen' aan de Tweede Kamer aangeboden. Het doel van het Overzicht is om inzicht te bieden in het stelsel van specifieke uitkeringen en in het onderhoud van dit stelsel.

Dit betekent:

  • Ten eerste ingaan op het beleid ten aanzien van de specifieke uitkeringen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe bestuurlijke, financiële en informatieverhouding. In deze verhouding staan in lijn met het Coalitieakkoord en het Bestuursakkoord met de gemeenten en het beoogde akkoord met de provincies vertrouwen, decentralisatie en minder interbestuurlijke lasten centraal. Het instrument specifieke uitkering zal hierdoor minder vaak worden ingezet;
  • Ten tweede wordt de stand van zaken per specifieke uitkering aangegeven. Explicieter dan voorheen is dit Overzicht te zien als een instrument van voortgangsbewaking van de doelstellingen die het kabinet beoogt. Dat geldt zowel per specifieke uitkering als voor het stelsel als geheel.