Verantwoordingsdag 2008

Met het aantreden van het kabinet Balkenende IV is aan het veiligheidsbeleid een nieuwe impuls gegeven. Onder meer door het instellen van het project Veiligheid begint bij Voorkomen (VBBV).

Dit programma bevat maatregelen op de aanpak van agressie en geweld, diefstal, criminaliteit tegen ondernemingen, overlast en verloedering, risicojongeren en recidivisten en de bestrijding van ernstige vormen van criminaliteit. Doel is de reductie van de criminaliteit met 25 % in 2010 ten opzichte van 2002. Uit recente cijfers van de veiligheidsmonitor wordt duidelijk dat Nederland in de afgelopen jaren veiliger is geworden.

Maar er is meer gebeurd op het departement van Justitie. Op het terrein van het vreemdelingenbeleid is bijvoorbeeld de Pardonregeling te noemen. Ook zijn er in het afgelopen jaar vele wetten of wetswijzigingen ingediend, dan wel inwerking getreden.

Via onderstaande link komt u op de webpagina met uitgebreide informatie en de resultaten van de meest in het oog springende inspanningen in 2007, aangevuld met enkele actuele ontwikkelingen.