Heemskerk: 'Aanpak cybercriminaliteit topprioriteit'

Cybercriminaliteit is steeds vaker afkomstig van professionele criminelen. 'De aanpak van cybercriminelen is een topprioriteit', aldus staatssecretaris Heemskerk.

Hij ontving het jaarbericht 2007 van het programma Nederlandse Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime (NICC).

Cybercriminaliteit is een serieuze dreiging geworden die vraagt om een gedegen aanpak. De manier waarop cybercriminelen te werk gaan verandert voortdurend. Cybercriminelen en cyberbestrijders voeren een constante strijd.
Het NICC opereert sinds 2006 als een tijdelijk actieprogramma onder opdrachtgeverschap van het ministerie van Economische Zaken en dat in samenwerking met Justitie en BZK wordt uitgevoerd.

Informatieknooppunt Cybercrime

Binnen het informatieknooppunt Cybercrime (IKC) wordt tussen enerzijds KLPD, AIVD en GOVCERT en anderzijds het bedrijfsleven, informatie uitgewisseld over incidenten, dreigingen en beveiliging. In 2007 is de bancaire sector een experiment gestart tegen phishing sites. Consumenten worden via een e-mail naar deze volstrekt authentiek ogende kopie van de website van de bank geleid, waarbij criminelen ongemerkt transacties uitvoeren om geld te onttrekken. De banken hebben dergelijke sites aangemeld binnen het informatieknooppunt cybercrime waarbij in samenwerking met GOVCERT.NL en de politie, sites uit de lucht zijn gehaald en een opsporingsonderzoek is gestart.
Aanpak van cybercrime is één van de prioriteiten van staatssecretaris Heemskerk. 'ICT en telecommunicatie zijn de drijfveren geworden van de economische ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en consumenten vertrouwen hebben in het gebruik van ICT'.