Albayrak informeert Tweede Kamer over Chinese asielzoekers

Staatssecretaris Albayrak heeft op 22 april jl. de Tweede Kamer een brief gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot de groep Chinese vreemdelingen die zich in de periode tussen 12 maart en 11 april heeft gemeld om een asielaanvraag in te dienen. In die brief beloofde Albaryrak tevens de Kamer na de zomer te informeren over de stand van zaken.

De afhandeling van de asielverzoeken van de groep Chinezen die zich voor 1 april bij het aanmeldcentrum Ter Apel hadden aangemeld is bijna volledig afgerond. Op dit moment zitten circa 140 van hen in bewaring.

Het grootste deel van de inbewaring gestelde Chinezen is in bewaring gesteld toen bij de afhandelingen van hun verzoek bleek dat hun asielverzoek zou worden afgewezen. Een groep van circa 30 chinezen werd al voorafgaande aan de behandeling van hun verzoek in bewaring gesteld. Deze mensen hadden criminele antecenten of hadden zich eerder aan het toezicht onttrokken. Ook enkele chinezen van de Ter Apelgroep die zich aan de meldplicht in de opvang onttrokken werden aangetroffen bij controles in Chinese horeca.