Antwoord op Kamervragen over uitspraken Barroso

Minister-president-Balkenende heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Wilders (PVV) over het bericht dat de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, de islam beschouwt als een onderdeel van Europa.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de kamervragen van het lid Wilders (PVV) over het bericht dat de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, de islam beschouwt als een onderdeel van Europa.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Antwoorden van de minister-president, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Wilders (PVV) over het bericht dat de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, de islam beschouwt als een onderdeel van Europa. (Ingezonden 8 mei 2008)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht 'Barroso: Islam is een onderdeel van Europa'?1)

Antwoord vraag 1

Ja

Vraag 2

Is na minister Vogelaar nu ook de Voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, knettergek geworden? Heerst er een dhimmi-virus in Europa? Zo ja, waarom zijn betrokkenen daar niet tijdig tegen ingeënt? Zo neen, hoe verklaart u al deze zotheid?

Vraag 3

Deelt u de afschuw over de woorden "Tegenwoordig is de islam een onderdeel van Europa" van de heer Barroso? Deelt u voorts de mening dat een verwerpelijke en imperialistische ideologie die geweld predikt tegen onder meer niet-moslims, afvalligen, vrouwen en homoseksuelen, nooit en te nimmer onderdeel van Europa mag worden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4

Deelt u de mening dat de heer Barroso na deze uitspraak onmiddellijk zou moeten opstappen? Bent u bereid op zijn vertrek aan te dringen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vragen 2, 3 en 4

In Europa zijn er enige landen met een islamitische meerderheid. Binnen de EU is er een reeks landen met soms omvangrijke islamitische minderheden. De aangehaalde opmerking van de heer Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, is derhalve niet meer dan de vaststelling van een feit. Van alle burgers wordt respect voor de Grondwet en de erin vervatte beginselen, zoals het non-discriminatiebeginsel ten aanzien van vrouwen, homoseksuelen en anders- of niet-gelovigen, alsmede het verwerpen van haat zaaien en geweldsverheerlijking ten opzichte van vrouwen, homoseksuelen en anders- of niet-gelovigen, verwacht. De regering heeft onverminderd veel vertrouwen in de wijze waarop de heer Barroso zijn functie uitoefent. Overigens neem ik nadrukkelijk afstand van de suggesties die besloten liggen in deze vragen.

1) http://www.elsevier.nl/nieuws/europese_unie/artikel/asp/artnr/204447/index.html