Charter 'Talent naar de Top' ondertekend

Meer dan veertig toonaangevende organisaties uit het bedrijfsleven, de non-profit sector en de overheid hebben vandaag in Amsterdam het Charter ‘Talent naar Top’ ondertekend.

Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken zette namens de rijksoverheid haar handtekening, in het bijzijn van haar collega’s minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Heemskerk (EZ). De bijeenkomst werd bijgewoond door H.K.H. Prinses Maxima.

Met de ondertekening van het charter zetten alle deelnemende organisaties zich in voor een hogere doorstroming van vrouwen naar topposities. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid, maar het is niet vrijblijvend. De organisaties zullen het komende half jaar hun kwantitatieve doelstellingen op papier zetten. Daarnaast zijn de ondertekenaars verplicht om jaarlijks te rapporteren aan een onafhankelijke Monitoring Commissie, die op haar beurt weer jaarlijks verslag zal doen over de voortgang, onder meer in de media.

Het charter vloeit voort uit de inspanningen van de Taskforce 'Vrouwen naar de top' onder leiding van Sybilla Dekker. Het initiatief is ontstaan in mei 2007. Doel is om de overheid, het bedrijfsleven en vrouwen zelf te stimuleren op structurele basis meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen. In het najaar van 2007 werd in aanwezigheid van de minister-president en andere leden van dit kabinet een aantal voorstellen gepresenteerd om te komen tot het aantrekken en behouden van dit vrouwelijk talent. Dit leidde tot de oprichting van de Taskforce 'Vrouwen naar de Top' afgelopen januari.

Onder de ondertekenaars van het charter bevinden zich gerenommeerde namen uit het bedrijfsleven: Aegon, ING, IBM en Essent, maar ook bijvoorbeeld de gemeente Almere en GGZ Eindhoven.