Cramer wil Randstad aantrekkelijker maken voor het buitenland

Onze Randstad heeft betere promotie op internationaal niveau nodig. Dit en meer is een breedgedragen advies over de toekomst van de Randstad. Minister Cramer laat nu uitzoeken hoe dit te realiseren is. Ze kreeg advies op de eerste werkconferentie van de Randstad 2040 op 27 mei.

Het advies komt van burgers, stakeholders, en vertegenwoordigers van rijk en regio en past goed bij de resultaten van de on-line vragenlijst (burgertoets) over de toekomst van de Randstad die 12.000 Nederlanders invulden.

Aantrekken
Genoemde partijen steunen de kabinetsambitie om de Randstad verder te ontwikkelen tot een krachtige en duurzame topregio. Daarvoor is betere promotie nodig. Minister Cramer laat onderzoeken hoe Nederland dat op internationaal niveau het beste kan doen en wat het beste werkt om topbedrijven en instellingen aan te trekken. Ook verdichting van de steden, meer groene kwaliteit, een beter (openbaar) vervoerssysteem en de toekomstige landbouw kwamen tijdens de werkconferentie aan bod. Deze laatste moet bijdragen aan de groene kwaliteit, recreatie en het openhouden van het landschap.

Bouwstenen
De uitkomsten van deze eerste werkconferentie vormen samen met andere adviezen en de uitkomsten van de week van de dialoog en de burgertoets de bouwstenen voor de langetermijnvisie Randstad 2040.

Inbreng
Tijdens de besluitvorming in het kabinet over de langetermijnvisie op de Randstad, gaat minister Cramer deze uitkomsten ook inbrengen. Hierdoor is er naast de doorrekening van de milieueffecten (planMER) aandacht voor de inbreng van burgers en andere experts.

Praktijk
Rond de zomer wordt de langetermijnvisie op de Randstad vastgesteld door het kabinet. Aansluitend volgen acties om de visie ook in de praktijk te brengen.