Heemskerk met economische voetbalmissie naar Oekraïne en Polen

Staatssecretaris Heemskerk brengt van 6 tot en met 10 juli 2008 een bezoek aan Oekraïne en Polen met een economische missie van 25 Nederlandse bedrijven.

Tijdens het bezoek is speciale aandacht voor de kansen die het Europees Kampioenschap dat in deze landen in 2012 wordt georganiseerd, biedt aan het Nederlandse bedrijfsleven. De bedrijvendelegatie staat onder leiding van SER-voorzitter Rinnooy Kan.

Ongeveer tweederde van de bedrijven die meegaan, richt zich op het EK 2012. Hun activiteiten variëren van verlichting, veiligheid en grasmatten tot toeristische infrastructuur en groenvoorziening. Oekraïne en Polen hebben voor de organisatie van het evenement 38 miljard euro uitgetrokken. Volgens Heemskerk liggen er goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven: "Nederland heeft in de laatste zeven jaar maar liefst drie grote internationale voetbaltoernooien georganiseerd. Verder is er met de bouw van stadions zoals het Gelredome en de Euroborg de nodige ervaring opgedaan op het gebied van sportaccommodatie en beveiliging van een stadionomgeving."

Heemskerk spreekt met verschillende Oekraïense en Poolse bewindspersonen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement. Ook is er een speciaal seminar over het Nederlandse bedrijfsleven en het EK 2012. Leo Beenhakker, bondscoach van Polen, zal de Nederlandse bedrijven ook te woord staan.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Tijdens de missie wil Heemskerk de economische relaties verstevigen. Oekraïne is op 16 mei 2008 tot de WTO toegetreden. WTO-lidmaatschap heeft de deuren open gezet voor onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de EU. Dit geeft kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Polen biedt veel mogelijkheden omdat het land 85 miljard euro te besteden heeft uit de Europese structuurfondsen. De staatssecretaris spreekt met verschillende ministers uit beide landen (Transport, Energie, Economische Zaken, Ruimtelijke Ordening en Infrastructuur). Aandachtsgebieden zijn Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ondernemersklimaat en economische hervormingen.

De economische missie naar Oekraïne en Polen vindt plaats in het kader van de Agenda Strategische Bedrijvenmissies. Nederland presenteert zich in het buitenland onder het motto 'Pioneers in international business'.

Hoewel het programma nog niet geheel vaststaat, verzoeken we journalisten die willen meereizen zich uiterlijk 10 juni 2008 te melden in verband met vervoer en accreditatie.