Heemskerk wil snel meer topvrouwen

Staatssecretaris Heemskerk wil dat het aantal vrouwen in topposities de komende drie jaar flink toeneemt. Bedrijven bepalen zelf hun doelstellingen, maar niet vrijblijvend.

Ongeveer 41 organisaties werken mee aan een charter Talent naar de Top, dat 28 mei 2008 in Amsterdam is gepresenteerd. Binnen drie tot vijf jaar moeten de bedrijven hun doelstellingen realiseren om meer vrouwen naar de top te halen. Er wordt een nulmeting gedaan en een monitoringcommissie ziet erop toe dat de bedrijven jaarlijks verantwoording afleggen over het behaalde resultaat.

Heemskerk: 'Organisaties met meer vrouwen in de top presteren gewoon beter. In slechts 7 procent van de topfuncties in bedrijven zit een vrouw, terwijl er tegenwoordig meer vrouwen dan mannen afstuderen. Het kan veel beter.' De rijksoverheid doet ook mee aan het charter.

Innovatiekracht

Het kabinet wil dat al het talent in Nederland maximaal wordt benut. De toenemende vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt drukken zwaar op de Nederlandse economie. Ook voor de innovatiekracht van Nederland is het onverstandig vrouwelijk talent onbenut te laten. Heemskerk is tevreden als het aantal organisaties dat tekent jaarlijks verdubbelt. 'Bij 30 procent vrouwen aan de top gaat het pas echt opvallen. In 2011 moet iedereen in Nederland ervan overtuigd zijn dat veel vrouwen in de top normaal is voor goed bestuur. Dus gewoon blijven doorzoeken.'

Taskforce

De Taskforce Vrouwen naar de Top onder voorzitterschap van Sybilla Dekker (voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) zorgt voor draagvlak. Stichting TopBrainstorm werkt samen met een groep talentvolle topvrouwen aan het Charter en zorgt voor beeldvorming, infrastructuur en informatievoorziening.