Nederland, Duitsland en Denemarken bundelen krachten voor samenwerking voor de Waddenzee

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft samen met Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Milieu, Natuur en Nucleaire Veiligheid, en Troels Lund Poulsen, de Deense minister van Milieu, een intentieverklaring ondertekend over samenwerking voor de Waddenzee.

Met deze ondertekening benadrukken de drie ministers het belang van grensoverschrijdende samenwerking in dit belangrijke natuurgebied. De bedoeling van de verklaring is dat de organisatie van de samenwerking door de drie Waddenzeelanden verder wordt verbeterd. Hiertoe moet onder andere een zogeheten Wadden Sea Board worden opgericht. Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt ook de Joint Declaration uit 1978 vernieuwd.

De trilaterale samenwerking voor de Waddenzee tussen Denemarken, Duitsland en Nederland is dertig jaar geleden ontstaan. Met de start van het nominatieproces voor de Unesco Werelderfgoedlijst begin februari 2008 heeft de samenwerking er een belangrijk onderwerp bij gekregen.

De basis van de inzet van minister Verburg voor de grensoverschrijdende samenwerking is duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap. Daarnaast vindt Verburg dat de Waddenzee ook kansen biedt voor economische ontwikkeling en duurzaam medegebruik door mensen zoals visserij, recreatie, scheepvaart en havens.

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats en marge van de negende Conferentie van Partijen bij het Biodiversiteitsverdrag van de Verenigde Naties in Bonn, Duitsland.