Reactie op Nova-uitzending over omgang met vreemdelingen in detentiecentra

Het Ministerie van Justitie reageert op de NOVA-uitzending van 27 mei jl. Volgens NOVA worden niet-criminele illegalen in Nederlandse detentiecentra door bewakingspersoneel mishandeld.

Het ministerie van Justitie heeft geen aanwijzingen voor structurele misstanden in de omgang met vreemdelingen in de detentiecentra. Ook de Inspectie voor de Sanctietoepassing concludeerde in 2006 in een onderzoek naar de detentieboten in Rotterdam dat er geen sprake was van ‘structurele misstanden of een verstoorde relatie tussen de vreemdelingen en de bewaarders’.

In de vreemdelingenbewaring verblijven mensen, die illegaal in Nederland verblijven en worden voorbereid op hun terugkeer naar het land van herkomst. Dit brengt spanningen met zich mee, ook in de relatie met de medewerkers. Het beleid is erop gericht om bij voorkomende incidenten consequent en proportioneel op te treden. Hieraan wordt in de opleiding en in de dagelijkse aansturing van de medewerkers ruim aandacht besteed.

Iedere vreemdeling kan met een klacht over zijn behandeling terecht bij een onafhankelijke commissie van Toezicht (CvT) of aangifte doen bij de politie. De locatiedirecteur kan bij vermoedens van onheuse behandeling een onderzoek laten uitvoeren door het Bureau Integriteit en Veiligheid van DJI. Als uit het eigen onderzoek of het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat er sprake is van onprofessioneel handelen worden de medewerkers hierop aangesproken en volgen disciplinaire maatregelen of ontslag.

In de zaak van ‘Jean Marie’ heeft de Commissie van Toezicht een klacht van twee vreemdelingen in behandeling genomen. De commissie kwam tot het oordeel dat er geen sprake was van ‘disproportioneel optreden’ van de medewerkers.