Voorlichtingscampagne over afschaffing AOW-partnertoeslag

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start binnenkort een nieuwe voorlichtingscampagne over de afschaffing van de AOW-partnertoeslag. Om de voorlichting zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de doelgroep wordt eerst onderzocht wat mensen allemaal weten over de AOW en de partnertoeslag. Uit eerdere gegevens blijkt dat 74 procent van de mensen weet dat ze na hun 65ste recht hebben op AOW. Dat schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment krijgt de partner die nog geen 65 jaar is en geen of weinig inkomen heeft, een toeslag van maximaal 50 procent van het netto minimumloon. In 1996 is besloten om de AOW-partnertoeslag per 2015 af te schaffen, omdat steeds meer partners economisch zelfstandig zijn.

Mensen die op of na 1 januari 2015 65 jaar worden ontvangen geen AOW-partnertoeslag meer voor hun jongere partner. Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de gevolgen die deze afschaffing voor hen kan hebben, zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen om het mogelijke verlies aan inkomsten op te vangen. Mogelijke maatregelen zijn dat de jongere partner (meer) gaat werken of dat men gaat sparen.