Bijleveld: 'Aanpak Menzis mooi voorbeeld'

Vraag: Staatssecretaris, we staan hier in Wageningen bij het kantoor van Menzis, zorgverzekeraar. Wat is de reden van uw bezoek hier?

Bijleveld: Nou de reden dat we hier zijn is dat ik gewoon eens in de praktijk wilde kijken bij Menzis, waar ze echt veel voortgang hebben gemaakt om het voor mensen makkelijker te maken, meer vanuit vertrouwen te werken, niet allemaal papieren te vragen steeds aan mensen,hoe dat nou gewoon werkt. En hoe ze dat georganiseerd hebben.

En dat konden ze echt goed laten zien. Wat je ziet is dat je, gewoon door meer vanuit vertrouwen te werken, artsen ook hun werk te laten doen, je het voor klanten, patienten in dit geval, die zorg nodig hebben, het veel makkelijker kunt maken.

Van Boxtel: Heel veel zaken moeten mensen nu nog allemaal aanvragen met papieren, dan moeten ze lang wachten voordat ze antwoord krijgen en we hebben dat doorbroken, en gewoon
gezegd: ja, dat gaat zo niet langer we zijn eigenlijk verzekerden aan het pesten, daar worden mensen ongelukkig van. Ze begrijpen het vaak niet.

Zitten vaak in spannende omstandigheden, ernstig ziek, of als ze naar de chemotherapie of radiologie moeten. En dan moeten ze toestemming krijgen. Dat moet allemaal snel geregeld worden. Dus we zeggen gewoon: de dokter beslist. En wij controleren achteraf of het ook goed was.

Bijleveld: Dit werk dat Menzis heeft gedaan daarvan hoop ik dat we dat met de zorgverzekeraars ook echt in zijn totaliteit in Nederland kunnen regelen en daarover gaan we dan weer in gesprek met hen. Maar het is een hartstikke mooi voorbeeld en het betekent echt wat voor mensen. Dus dat is gewoon de winst voor vandaag.