Bijleveld prijst zorgverzekeraar Menzis

Staatssecretaris Bijleveld heeft donderdag 29 mei een bezoek gebracht aan zorgverzekeraar Menzis op het kantoor in Wageningen. Menzis vraagt aanzienlijk minder medische verklaringen van zijn chronisch zieke en gehandicapte cliënten. Dat betekent een grote administratieve lastenvermindering voor deze groep verzekerden en voor zorgverleners. Bijleveld heeft Menzis hiervoor een compliment geven. Zij hoopt dat andere zorgverzekeraars, in navolging van Menzis, ook minder medische verklaringen zullen vragen.

De lastenvermindering voor Menziscliënten viel samen met een actie van de Kafkabrigade. De Kafkabrigade zet zich in voor mensen die klem zijn komen te zitten tussen verschillende instanties en die door die instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd. In opdracht van BZK heeft de Kafkabrigade een melding op www.lastvandeoverheid.nl opgepakt van een moeder van twee chronisch zieke dochters.

Deze moeder dreigde te bezwijken onder de last van steeds maar weer opnieuw medische verklaringen te moeten overleggen aan de gemeente Bronckhorst en aan zorgverzekeraar Menzis. Dit zonder enig uitzicht op verbetering van de medische situatie van haar dochters. Die verklaringen waren bijvoorbeeld nodig voor de vergoeding van gemaakte medische kosten en hulpmiddelen en voor voorzieningen zoals ziekenvervoer.

Zowel de gemeente Bronckhorst als zorgverzekeraar Menzis hebben deze casus opgepakt. Bronckhorst verleent voorzieningen nu op basis van het medische dossier. Na een eerste medische verklaring zijn medische herkeuringen en nieuwe verklaringen niet meer nodig. Bij Menzis hoeft niet langer ieder jaar een machtiging te worden aangevraagd dankzij een doorlopende machtiging. Menzis en de gemeente Bronckhorst passen deze handelswijze toe voor al hun chronisch zieke en gehandicapte cliënten.

Uit deze casus van de Kafkabrigade is nog meer winst behaald. Bij de Belastingdienst hoeven chronisch zieken en gehandicapten voor de jaarlijkse verlenging van hun grijze kenteken nog slecht een hokje aan te vinken in plaats van een medische verklaring te overleggen. En minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft de herindicatie afgeschaft voor het verlengen van de gehandicaptenparkeerkaart. Dat scheelt 120.000 medische verklaringen.

Staatssecretaris Bijleveld wil deze kabinetsperiode de administatieve lasten voor burgers verlagen en de dienstverlening van de overheid verbeteren. Zij doet dat door een top-10 van knelpunten die burgers ervaren in contacten met de overheid weg te nemen. Een van de knelpunten uit de top-10 is de burger meer vertrouwen te geven en minder verantwoording te vragen.