Dvd waarschuwt Polen voor malafide uitzendbureaus

overhandiging dvd

Polen die in Nederland komen wonen en werken worden hierover geïnformeerd via de Poolstalige dvd ‘Naar Nederland? Zo werkt het!’ . Minister Donner heeft woensdag 27 mei 2008 de eerste dvd in ontvangst genomen. De Poolse werknemer kan door de dvd in zijn eigen land al goed geïnformeerd worden, zodat hij bij zijn komst naar Nederland kiest voor een bonafide uitzendbureau. “De film schetst een helder beeld. Dat is belangrijk, omdat gebrek aan informatie bij Poolse uitzendkrachten de malafide bureaus in de kaart speelt. Dit leidt tot slechte ervaringen bij Poolse uitzendkrachten en een slecht beeld van Nederland in Polen”, aldus de minister.

In de dvd worden twee Poolse werknemers gevolgd die besluiten in Nederland te gaan werken. De ene werknemer kiest voor een bonafide uitzendbureau, de andere niet. Op deze manier wordt informatie verschaft over zaken waar je op moet letten bij de keuze van een uitzendbureau. Ook onderwerpen als beloning, arbeidscontracten, vervoer, huisvesting en verzekeringen komen aan de orde. De dvd is gemaakt in opdracht van onder andere de brancheverenigingen ABU, NBBU en VIA en de vakbonden FNV bondgenoten en CNV dienstenverbond.

De dvd sluit aan bij informatieverstrekking van de overheid. In de zomer geeft het ministerie van SZW een brochure uit die Poolse werknemers informeert over werken in Nederland. Ook wordt er een website gelanceerd met informatie voor arbeidsmigranten.

Naar een fragment dvd op YouTube