Minister Eurlings bezoekt Nederlandse Antillen en Aruba

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat brengt van 1 tot 8 juni een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit bezoek staat in het teken van de samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba en de consequenties van de toekomstige staatkundige verhoudingen op de beleidsterreinen van Verkeer en Waterstaat (VenW). De minister gaat naar Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Het doel van het bezoek is om afspraken te maken over de voortzetting van samenwerking op een aantal beleidsterreinen van VenW: luchtvaart, maritiem, water, meteorologie en seismologie. Curaçao en Sint Maarten worden landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden onderdeel van Nederland.

Programma werkbezoek

Maandag 2 juni: Curaçao
Minister Eurlings brengt een bezoek aan de kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba en de Netherlands Antilles Air Traffic Control (luchtverkeersleiding). Ook ondertekent hij een intentieverklaring voor meteorologische dienstverlening en een verklaring over voortzetting van samenwerking in de luchtvaart. Doel van deze verklaring is om nadere invulling te geven aan samenwerking op het gebied van luchtvaartveiligheid, wet- en regelgeving, werkprocedures en luchtverkeersleiding. Hierover heeft voormalig minister Peijs van VenW tijdens haar bezoek in april 2006 globale afspraken gemaakt.

Dinsdag 3 juni: Bonaire
Vandaag staat een bezoek aan Flamingo Airport op het programma. Ook bezoekt de minister de cruise- en vrachtterminal in de haven van Bonaire. ’s Middags ondertekent hij een intentieverklaring over de co-financiering van waterzuivering. Het koraalrif in het National Marine Park wordt aangetast door de toename van voedingsstoffen in het zeewater. Deze komen in het water doordat waterzuiveringsfaciliteiten en riolering op Bonaire ontbreken.

Woensdag 4 juni: Aruba
Minister Eurlings voert gesprekken over diverse onderwerpen met de heer Briesen, minister van Verkeer en Toerisme van Aruba. Aan de orde komen luchtvaartveiligheid, zeescheepvaart en de maritieme samenwerking in het Koninkrijk.

Donderdag 5 juni: Sint Maarten
Op Sint Maarten brengt de minister een bezoek aan de cruise- en cargoterminal en de luchthaven. Ook overlegt hij met de maritieme en luchtvaartautoriteiten.

Vrijdag 6 juni: Saba en Sint Eustatius
Minister Eurlings spreekt op Saba over de ontwikkeling van de luchthaven, ook bezoekt hij de zeehaven. Op Sint Eustatius staan bezoeken aan Statia Oil Terminal NuStar en de haven op het programma. De minister heeft daar een gesprek over de havenontvanginstallatie voor de ontvangst van vuilnis van schepen die Sint Eustatius aandoen.