Bevindingenrapportage Nationale Risicobeoordeling

Nederland kan op vele manieren worden bedreigd. De inspanningen van de overheid zijn er op gericht ontwrichting van de samenleving te voorkomen. Een garantie voor veiligheid kan echter niet worden gegeven. Risico’s zijn in ons dichtbevolkte land, met zijn open karakter, industrieën en transportroutes, immers nooit uit te sluiten. Wel kunnen we de risico’s beperken en ons zo goed mogelijk voorbereiden voor het geval de nationale veiligheid daadwerkelijk in het geding is.

Voor de thema’s klimaatverandering, energievoorzieningszekerheid en polarisatie en radicalisering zijn (mogelijke) risico’s voor de nationale veiligheid geïdentificeerd. Op deze risico’s zijn vervolgens, met behulp van overheid, bedrijfsleven, kennisinstituten en wetenschap incidentscenario’s opgesteld. Elk scenario is beoordeeld op waarschijnlijkheid en impact. Voor deze beoordeling is een wetenschappelijk verantwoord instrument opgesteld: de nationale risicobeoordeling. De waarschijnlijkheid wordt ingedeeld in een van de klassen “zeer onwaarschijnlijk” tot “zeer waarschijnlijk”.

In dit rapport worden de eerste bevindingen van de nationale risicobeoordeling (NRB) gepresenteerd. Het betreft een beschrijving van de gehanteerde methodiek (hoofdstuk 2), de scenario’s die input waren voor de NRB en de uitkomsten van de NRB (hoofdstuk 3). In hoofdstuk 4 wordt op basis van sleutelvariabelen in de scenario’s bekeken welke capaciteiten nodig zijn om kans en/of impact van het scenario te verminderen (capaciteitenanalyse). Dit resulteert per thema daar waar nodig in een agenda voor te versterken specifieke capaciteiten. In hoofdstuk 5 wordt een aantal te versterken generieke capaciteiten benoemd, die op meerdere thema’s toepasbaar zijn.