Jaarverslag 2007: Kenniscentrum Europa decentraal geworteld

Het besluit van de subsidiërende organisaties om Europa decentraal structureel te financieren vanaf 2008, de lancering van de geactualiseerde website en het eerste lustrumsymposium in november zijn de hoogtepunten voor het kenniscentrum Europa decentraal in 2007. Dit staat in het net verschenen jaarverslag over 2007. In 2008 staan de oprichting van een signaleringsloket voor decentrale overheden over de uitvoerbaarheid van Europese regelgeving en de vergroting van de bekendheid van het kenniscentrum centraal.

In 2008 zetten de subsidiërende organisaties – de VNG, het IPO, de UvW en het ministerie van BZK –hun subsidie aan Europa decentraal structureel voort. Uit onderzoek is gebleken dat de producten en diensten aan de wensen van provincies, gemeenten en waterschappen voldoen. In vijf jaar heeft het kenniscentrum duidelijk zijn meerwaarde bewezen als vraagbaak voor decentrale overheden met vragen over Europa.

In 2007 is de opbouwfase van het kenniscentrum afgesloten. In het jaarverslag staat beschreven hoe Europa decentraal heeft gewerkt aan vernieuwing van het aanbod van producten en diensten. Hiervan is de lancering van de geactualiseerde versie van www.europadecentraal.nl (extern) in april een voorbeeld. In de komende jaren blijft Europa decentraal zijn producten en diensten toetsen aan de wensen van de doelgroep en verbeteren waar nodig.

In november 2007 is het vijfjarig lustrum van Europa decentraal gevierd met een symposium voor beleidsmedewerkers en bestuurders van decentrale overheden. Naar aanleiding van het succes van het symposium wordt vanaf 2008 jaarlijks een congres georganiseerd. Tijdens het lustrumsymposium is de lustrumbundel met de titel ‘Europa, je beste kennis’ uitgereikt. Deze bundel gaat over de praktische en de theoretische kant van de doorwerking van Europees recht op decentraal niveau en reflecteert de expertise van Europa decentraal.

In 2008 zal het gezicht van de organisatie veranderen als gevolg van het vertrek van directeur Annemiek Wissink. Speerpunt van het komende jaar is de oprichting van een signaleringsloket voor decentrale overheden. Vanaf september kunnen medewerkers van provincies, gemeenten en waterschappen bij Europa decentraal terecht voor het melden van moeilijk uitvoerbare regels. Het doel van het signaleringsloket is informatie te verzamelen en te bundelen over de uitvoerbaarheid van Europese regelgeving om hier, zo nodig, actie op te laten ondernemen door belangenbehartigers en politici in de richting van de Europese of nationale overheid.

Europa decentraal is hèt kenniscentrum voor Europees recht en beleid voor decentrale overheden. Doel van Europa decentraal is de kennis en expertise over Europees recht en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten. Daarnaast wil het kenniscentrum het Europa bewustzijn bij gemeenten, provincies en waterschappen bevorderen. Alle medewerkers van decentrale overheden kunnen gratis informatie en advies inwinnen over Europese aangelegenheden bij Europa decentraal, evenals de medewerkers van de koepels (VNG, IPO, UvW) en departementen.