Eurlings: vijf miljoen voor waterzuivering Bonaire

Vijf miljoen euro voor waterzuiveringsfaciliteiten heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat vandaag toegezegd op Bonaire. Met dit geld, en een bijdrage van 19,6 miljoen van de Europese Commissie, kan een waterzuiveringsinstallatie en een bijbehorend rioleringsstelsel worden aangelegd. Door het ontbreken van deze faciliteiten is de kwaliteit van het koraalrif rond Bonaire de laatste jaren afgenomen.

Wetenschappelijk onderzoek op Bonaire toont aan dat algengroei het koraalrif in het National Marine Park aantast. Door het ontbreken van waterzuiveringsfaciliteiten en riolering op Bonaire neemt de concentratie voedingsstoffen in het zeewater toe, dit stimuleert algengroei. De meeste huishoudens, commerciële ondernemingen en hotels op het eiland maken gebruik van septic tanks, beerputten of latrines. Vaak wordt afvalwater gebruikt voor irrigatie.

Om verdere aantasting van het mariene milieu te voorkomen is het Bonaire Sewerage and Sanitation Project opgestart door de Europese Commissie, in samenwerking met de Landsregering van de Nederlandse Antillen en de Eilandsraad van Bonaire.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat brengt van 1 tot 8 juni een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba.