Vogelgriep in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekendgemaakt dat per direct transportauto's waarmee in het Verenigd Koninkrijk levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

Het vogelgriepvirus subtype H7 is op 3 juni 2008 opgedoken op een bedrijf in Oxfordshire. Er loopt nog onderzoek naar preciezere typering van het virus. De nationale autoriteiten nemen alle noodzakelijke maatregelen die volgens de EU verplicht zijn, zoals het ruimen van besmette dieren, het instellen van vervoersverboden, een beschermingsgebied van drie kilometer en een toezichtgebied van tien kilometer.

De minister roept de sector op extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep. Mensen kunnen hun dieren beschermen door ze te laten vaccineren.