Akkoord Europese energieministers over structuur energiemarkt

De Europese ministers van Energie hebben vrijdag 6 juni 2008 in Luxemburg een politiek akkoord bereikt over de liberalisering van de Europese energiemarkt.

De Europees-commissarissen Kroes en Piebalgs hadden hier een voorstel voor gedaan: eigendomsontvlechting van de hoofdtransportnetwerken, zoals we die in Nederland al kennen.

Met Nederland steunde een groot aantal landen dit voorstel, maar onder aanvoering van Duitsland en Frankrijk was er ook acht landen tegen. Minister Van der Hoeven: 'Om niet in een patstelling te blijven steken, hebben we gewerkt aan een compromis waarbij iedereen wat inleverde. De constructie waar we het afgelopen vrijdag in Luxemburg over eens zijn geworden, vind ik al met al goed verdedigbaar. De maat der dingen blijft daarbij eigendomsontvlechting.'

Eigendomsontvlechting

Wel wordt de mogelijkheid geschapen dat een lidstaat (nog) niet kiest voor volledige eigendomsontvlechting maar voor een zogenoemde Independent Transmission Operator (ITO). Die moet dan wel aan een aantal stevige onafhankelijkheidseisen voldoen. Bovendien zal twee jaar na inwerkingtreding van dit besluit een onderzoek worden gedaan naar de werking, waarbij het zo moet zijn dat in landen die voor een ITO hebben gekozen de concurrentie niet slechter mag werken dan in landen met eigendomsontvlechting. Als dat toch het geval blijkt, komt de Europese Commissie met nieuwe voorstellen om de onafhankelijkheid te borgen. Volgens Van der Hoeven is de enige logische weg dan alsnog eigendomsontvlechting.

Europese Ministerraad

Een andere verworvenheid van het bij vlagen heftige debat tijdens deze Europese Ministerraad is dat er afspraken zijn gemaakt om een gelijk speelveld te bewaken. 'Dat betekent bijvoorbeeld dat we in Nederland, waar al van ontvlechting sprake is, maatregelen kunnen nemen om bedrijven te beschermen tegen overname door verticaal geïntegreerde bedrijven uit landen die voor ITO hebben gekozen. Het mag natuurlijk niet leiden tot willekeur en moet ook passen binnen de EU regelgeving en het EU-verdrag,' aldus minister Van der Hoeven