Antwoorden op kamervragen van Agema en Van Dijck over het bericht dat lieve vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer aan de slag kunnen in het ziekenhuis omdat ze onverzekerbaar zouden zijn

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

10 juni 2008

DMO-K-U-2852136

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker, mede namens de minister van Financiën, op de vragen van de Kamerleden Agema en Van Dijck (PVV) over het bericht dat lieve vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer aan de slag kunnen in het ziekenhuis omdat ze onverzekerbaar zouden zijn (2070820420).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht “Ziekenhuis zet vrijwilligers op straat”?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Deelt u de mening dat het van de zotte is dat deze lieve schatten van vrijwilligers straks niet meer in het ziekenhuis kunnen werken? Gaat u bewerkstelligen dat zij gewoon hun vrijwilligerswerk kunnen blijven doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Ik ben van mening dat ouderen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, juist als vrijwilliger. Ik vind het daarom betreurenswaardig wanneer oudere vrijwilligers enkel vanwege hun leeftijd worden ontslagen. Ik heb hierover dan ook publiekelijk mijn ongenoegen uitgesproken. Tevens heb ik gewezen op verzekeraars waar oudere vrijwilligers wel verzekerd kunnen worden. Ik heb met de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) afgesproken dat zij mij op de hoogte houden van signalen uit het veld over dit onderwerp.

Gelukkig zijn er ook talloze organisaties die hun oudere vrijwilligers waarderen. Als reactie op de ‘ontslagen’ in Deventer verscheen 13 mei 2008 bijvoorbeeld het artikel “Te oude vrijwilligers zeer welkom bij zorgcentra”. Het beeld is dus genuanceerd.

Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun vrijwilligersbeleid. Als vrijwilligers op grond van hun leeftijd worden ontslagen, kunnen zij zich wenden tot de Commissie Gelijke Behandeling. Uit uitspraken van deze commissie blijkt dat het beëindigen van een contract met een vrijwilliger op grond van leeftijd in principe is toegestaan. Dat kan echter alleen wanneer dit vooraf in de vrijwilligersovereenkomst is vastgelegd én als de vrijwilligerswerk-ontvangende partij zich aan deze afspraak houdt.

Vraag 3
Is er sprake van leeftijddiscriminatie wanneer verzekeraars vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer willen verzekeren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Een verzekeraar maakt bij het aangaan van een verzekeringsovereenkomst een risico inschatting en bepaalt daarbij zelf of hij iemand als verzekerde accepteert en tegen welke voorwaarden (met uitzondering van het basispakket van de zorgverzekering waarvoor acceptatieplicht bestaat). De verzekeraar kan dus iemand weigeren voor een verzekering of een hogere premie vragen als de kans groot is dat deze veel kosten zal maken, bijvoorbeeld op grond van leeftijd. Ik ben van mening dat het hanteren van leeftijdsgrenzen voor vrijwilligers onwenselijk is. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die géén leeftijdsgrenzen hanteren als het om verzekeren van vrijwilligers gaat.