Studiebeurzen voor twintig scholieren United World Colleges

In aanwezigheid van ZKH Prins van Oranje heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs studiebeurzen uitgereikt aan twintig middelbare scholieren voor een tweejarige opleiding aan United World Colleges (UWC).

Gastheer was staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken. De uitreiking vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

UWC heeft als doel onderling begrip te stimuleren tussen veelbelovende jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit verschillende landen en culturen door middel van gezamenlijk onderwijs. De aanpak op de colleges bestaat uit een intensief academisch programma dat wordt gecombineerd met (fysieke) uitdagingen en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten. Beoogd wordt om hiermee leerlingen te voorzien van de inspiratie, de vaardigheden en het netwerk om gedurende de rest van hun leven positieve veranderingen in de gemeenschap tot stand te brengen.

Een belangrijk onderdeel van het programma zijn de maatschappelijke stages. “UWC heeft al jaren ervaring met maatschappelijke stages. De creativiteit waarmee maatschappelijke stages in het curriculum is opgenomen biedt volgens mij ook voor Nederlandse middelbare scholen bron van inspiratie voor de aankomende jaren”, aldus Van Bijsterveldt.

Kandidaten voor United World Colleges worden geselecteerd op basis van hun motivatie en geschiktheid, ongeacht hun financiële positie. De twintig leerlingen werden geselecteerd in Nederland en de Nederlandse Antillen. Een groot aantal sponsoren, overheid, bedrijven, stichtingen, alumni en overige privé-personen, stelt jaarlijks beurzen ter beschikking.

“In mijn functie als staatssecretaris voor Europese Zaken, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om culturele verschillen te begrijpen en te overbruggen. Het is geweldig dat deze leerlingen in staat worden gesteld over de grens kennis te maken met andere zienswijzen en zichzelf echt te leren kennen. Uit eigen ervaring weet ik hoe verrijkend een verblijf in het buitenland is”, aldus Timmermans.

De eerste school, het UWC of the Atlantic in Wales, opende haar deuren in 1962. Sindsdien zijn er over de hele wereld elf scholen aan de UWC-beweging toegevoegd. De voorbereidingen om in augustus 2009 een school in Maastricht te openen zijn in volle gang.