Van der Hoeven viert 400 jaar handelsrelatie met Japan

Minister Van der Hoeven heeft op 8 juni 2008 op het Japanse eiland Deshima het startsein gegeven voor de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan.

Ze overhandigde een replica van het schilderij Prins van Oranje bij de slag bij Waterloo. Het origineel hing ooit in de Kapiteinskamer op het eilandje Deshima. Nederlanders hadden meer dan twee eeuwen lang een handelspost bij het eiland in de baai van Nagasaki. Nederland mocht in 1609 als enig westers land handel drijven met Japan. Na de VS is Japan nu nog de grootste investeerder in Nederland van buiten de EU. De totale handel met Japan bedroeg in 2007 bijna 10 miljard euro. Zowel export als import stegen. Japan is voor Nederland een belangrijke afzetmarkt voor diensten van met name financiële instellingen.

Elektrische auto

Van der Hoeven bezocht de fabriek van Mitsubishi Motors in Okazaki, waar ze kennismaakte met Japanse innovatie. Ze maakte een proefrit in een elektrisch aangedreven auto. Mitsubishi zei belangstelling te hebben om de auto ook op de Nederlandse en Europese markt te brengen.
Het bezoek aan Japan duurt nog tot en met 12 juni. De minister gaat nog naar Tokio voor ontmoetingen met regeringsleiders en ze praat nog met Japanse experts over de vergrijzing in combinatie met arbeidsparticipatie.